Welcome to Ruang Sempit Studio

Welcome to Ruang Sempit Studio

Wednesday, June 29, 2011

Malam2 di studio Sempit.


     Bila siap sesebuah project(freelance),satu je benda/perkara aku paling tak suka."BOSAN" sbb tak tau nk buat ape dah pastu.Kalo tdo lak cam rugi je masa terbuang cam tu jek.Then,jalan penyelesaian nye,aku kne la menconteng atau buat artwork(cam conteng2) utk sekadar suka2.Hmm....hasil nye......Tak pasal2 aku gelak tngok hasil nya yg cam sial WTFBBQ lol.Enjoy conteng2 ni....hati pun rase gumbira.


     Ni la hasilnya......guna marker & dilukis mentah2 atas primed canvas.




     Siap leh dimain2 kan hasilnya...sungguh seronok. Aku namakan artwork ni "Minda kita masih dijajah Amerika".Fair enough?Pikir la sndri.....(tak sampai 24 jam artwork ni akan aku musnahkan utk jd artwork lain supaya tak jd cam sial.Bwaahahahahahah)

Tuesday, June 28, 2011

Wednesday, June 22, 2011

Hari2 akan ku conteng kini bermula.


     Assalamualaikum,salam 1 Malaysia.Err...takde ape aku nk update sngt.So,dngan tak berapa rasminya bermula 22 Jun 2011,aku akan mula menconteng (sblum masuk tdo...Insyaallah)1 paper,scan & upload(bukan tiap hari ya) merangkap visual diary aku.Ngan kata lain sbgai daily sketch aku laa.....di samping utk memantapkan skill melukis/menconteng/melakar pd surface.Aktiviti menconteng ni akan aku jdkan rutin harian(wajib lg bagus kot) & hobi tetap selain main game,mkn,tdo,kaco awek,ber FB & sekutu ngan nye lah.
     Merujuk pd contengan di atas,tu yg 1st aku buat smlm(ketika post ni ditaip),se bZ2 aku,aku akan tetap conteng sblum masuk tdo.Aku akan cuba sedaya upaya gabung kan lukisan tradisional & digital (bukan tiap hari/ikut kerajinan & masa yg banyak),ngan harapan skill lukisan tradisional & digital masing2 seimbang.Contengan di bawah adalah contoh gabungan ke dua2 method ini.

     Hmm...pasal contengan di atas,aku citer la skit.Tajuk nya "Counting for FREEDOM!".Yaa...ketika post ni ditulis,tinggal 2 hari lg aku bakal meletakkan jawatan aku sbgi animator di Animasia Studio Sdn.Bhd...then,ngan kata lain pastu aku BEBAS.Yeaaa......tu jeaku nk citer.hahahaha...k,sblum aku abiskan,ade satu lg benda aku nk update.Tngok je gambo di bawah(spoiler kcik je bagai kentut kecil di sepadan bibiran).


     Yaa...."Spender Boy" debut dlm komik.Project ni pun aku baru stat smlm(thumbnail & skrip aku da siapkan bulan lepas).So,coming soon bulan Disember 2011 ni.Nti2 la aku update.Bye...Wassalam....

Sunday, June 12, 2011

Flight MH2712 trailer.....

video
     Assalamualaikum,waa....tak sangka aku bnyk masa nk update blog dungu nih.Tp,Alhamdulillah,bersyukur ke hadrat illahi krna masih berpeluang utk mng"update" blog ni dngan hati tulus ikhlas.
     Tanggal 12 Jun 2011,bermula pada pukul 1 tngah hari(kalo tak silap aku baru pas makan nasi lemak),aku siapkan video teaser di atas dlm masa beberapa jam jek(sbnrnye ari ni just animate skit+background berdasarkan storyboard yg dh dibuat beberapa minggu lepas).Tak de la best sngt.....(siap sempat mkn spageti sblum proses mengedit).
     Utk pengetahuan tuan2 & puan2,video trailer di atas adalah cerita pendek (mungkin dlm 2 minit je kot) bertajuk "Flight MH2712" yg pada asalnya hanya utk iklan semata2.Tapi pas aku tunjuk storyboard(bersama animatic nya skali) kat director(Green Bow Production),beliau memutuskan utk jdikan iklan ini ke filem animasi pendek(diorg akan beli animasi ni bila dah siap kelak).Aku pun tak tau tujuan diorg,tapi aku tak kisah...jnji aku dpt duit sperti mana diorg janjikan.
     Trailer ni sbnrnye aku nk test je,tngok ape jadi kalo animasi ni dibuat dlm versi hitam puteh + guna photoshop utk background(pun hitam puteh gak+tone).So,result aku dpt pas siap je edit animasi ni....totally bagi aku......tak best.Hahahaha...so,animasi penuh nye nti tngok la....mungkin kaler penuh 100%.Tu pun kalo aku rajin.
     Err....nak aku citer sinopsis?Tak yah la...tak nak menyepoilkan keadaan.Cuma leh bgtau,mamat dlm video ni dah plan awal2 nk balik kampung.So,die dah prepare mcm2 semata2 taknak plan die gagal utk balik kampung.Tapi....haaa,tngok sndri la nti ye.Tu je aku nk citer.Bye bye!Assalamualaikum.

Wednesday, June 8, 2011

Update:After June 2011:More new project.....

Zoffy VS Broken Heart Robot...coming soon.

     Assalamualaikum....adui,cam dah lama giler aku tak update.Terlalu bz ngan keja,bz ngan freelance & project2 kcik(tapi beri pulangan yg lumayan..alhamdulillah) & paling terbaru......skrg aku bz ngan study master aku.Argghh....
     Alhamdulillah,syukur ke hadrat illahi kerana aku masih berpeluang utk meng update blog "dungu" ni  walopun aku takde masa & tersngt la bz sampai rutin harian aku pun dah takde "life" sngt.Dlm masa sama gak hampir 80% project(aku sndri) ter"sangkut" tapi masih blom terbengkalai.Ngan kata lain,bnyk pending & berhenti buat seketika.
     Anyway,smua ke"bz"an aku tu berkemungkinan bsar(kcuali study) akan berakhir selepas bulan jun 2011 sbb 25hb Jun 2011,aku "bebas" dari Animasia secara rasminya.Dlm masa sama genap 2 tahun aku berkhidmat kat kompeni tu(yeay tp dah penat sngt dah).Lepas ni  aku akan fokus lebih pd study & career(painting) & aku masih tak berenti buat freelance lg cuma aku kurgkan.Harap aku akan dpt survive dngan bekerja di Green Bow Production(part time je) jd art director sepanjang aku study ni.
     So,update kali ni takde la ape sngt....cuma nk bgtau project Zoffy the 5 min series tu aku stop kjap sbb project tu aku perlu ada "team"(jgn risau,dah ade).Selain tu aku kne teruskan project(inprogress) lain yg bakal kuar dlm tahun ni gak(sblum 2012/insyaallah).Then...aku tknak bgtau sngt...rahsia....just tngok je la gamba2 di bwh(akan di update setiap masa/tu pun kalo aku rajin).Mungkin ade sesetngah org tau & ade yg tak....sapa yg tau tu...bgtau la...aku tak heran(sambil meletakkan tngan ke dada & mata pandang ke atas).

Spender Boy & Makhluk berbulu....coming soon.

Broken Heart Robot(remake)...coming soon.

Citer Superhero pertama aku...complete thumbnail yg lama giler dah aku simpan.
Baru nk stat...coming soon 2012(mungkin)
Of coz tahun ni kuar kat blog ni jugak.....sabar ye.
     Hmm....tu je lah kot.....nti2 la aku update lg.Terima kasih kerana buang masa membaca blog aku yg dungu ni.Sekian....Wassalam....