Welcome to Ruang Sempit Studio

Welcome to Ruang Sempit Studio

Friday, September 19, 2014

Spender Boy 2 delay lagi....

     Assalamualaikum & salam sejahtera. Punya la lama aku tak update blog ni....rasa mcm aku da lupakan kejap. Maklum la skrg ni keja bnyk & mmg kena carik duit bnyak sbb tak lama lgi aku nk kawin dah...damn!Kjap sngt masa berlalu (oh ya...sila la like page "Spender Boy" kat FB sbb senang nk dpt update walopun jarang skali aku update). . Tapi takpe,sempena tngah free sikit nih aku nk update skit pasal komik Spender Boy 2 sambungan dari Spender Boy Long Journey. Dah bnyak kali aku sebut pasal SB2 nih konon nya aku nk releasekan dlm masa terdekat...tp tak dpt gak sbb tak siap2. Ni la akibatnya kalo terlalu mengada2 & suka sngt nk tambah chapter dlm sesebuah crita (idea citer nya terlalu ringkas + pendek & aku sedar penambahan slot chapter dlm sesebuah citer adalah sngt berisiko). So,sekali lagi komik SB2 aku terpaksa delay lagi sampai tahun 2015 Insyaallah. Tapi sebelum 2014 berakhir, bukan nya takde langsung komik Spender Boy baru...ADAAAA....tp aku revisit(bukan remake)  balik komik Spender Boy Long Journey. Ada pertambahan chapter yg sngt ketara (maklum la time aku buat dulu tu citer nye pendek je) tp masih mengekalkan jalan citer yg sama. Bukan apa, saja nk bagi jalan citer nye selari dengan komik SB:Origin & jadikan SB:Long Journey ni betul2 sequel utk SB:O....so takde la jalan citer tu "melompat" sngt. Dari segi marketing, sengaja gak aku buat cam ni supaya kemunculan komik SB2 nti lebih epik.Hehe...mcm bagus lak aku ni.Ptuih!

Poster teaser utk komik Spender Boy:Long Journey(revisit).

Thursday, July 4, 2013

Lama tak UPDATE utk 2013..Celoteh syok sendri.

  
Spender Boy 2: The Urban Guard coming soon 2013

   Assalamualaikum,...wow! Aku rasa blog ni mcm berhabuk+kaler dia da pudar2 skit. Damn! Punya la lama aku tak update. Adui...busy memanjang je aku selama beberapa bulan ni. ngan keja ofis nya..ngan keja freelance & commission yg bertimbun2 dtg tiap minggu, komik nye lgi(haa..ni aku nk kaba skit,tahun 2013 ni bnyk dpt job buat komik),ngan persiapan tunang+kawin nye lgi,ngan upcoming painting nyaa lg...adui,kumpul duit nk kawin nye pasal....Ada la beberapa rakan tanya aku kat laman fb...

"Bro,mana pegi? lama tak nampak artwork baru ko dlm fb...dah tak aktif ke?"tanya beliau dengan sedikit nada sindiran.

  Jawapan aku simple je... "Bz la bro...mmg aku tak aktif dah...tp tak aktif ber FB." Hari2 aku buat artworks,tp adakalanya aku berehat & aku penuhkan masa rehat aku tu ngan berdating + tngok wayang + main game + tdo lebih masa. So,mmg aku nafikan statement2 yg menyatakan aku dah tak aktif berkarya.Cuma aku taknk tunjuk je...aku dah berazam tknk terlalu bersikap SHOW OFF sngt.

 Menyebut pasal update+upload gamba artworks kat FB+DA+blog, bukan smua aku leh upload.Maklum la,kebnyakan artworks aku buat utk client.Perlukan kebenaran diorg utk aku upload.Bukannya aku leh upload sesuka hati..ada copyright kot.(aku tau pasal benda2 cam ni rmi lg org tak paham...mmg susah nk eksplen).

   Kalo ada artworks sndri pun...takkan smua benda aku lukis smua nya nk di upload kat intenet? Mcm la aku hebat sngt...kalo aku rasa nk upload,aku upload...hehe

   So,alang2 aku update dlm blog ni,aku update la sikit apa yg ada ye.hehe....Skrg ni Spender Boy 2 tngah dlm progress...agak slow skit sbb kali ni mmg aku buat detail (dari segi penceritaan & ada la skit research yg mngada2).Dlm masa sama,Insyaallah stok baru komik Spender Boy yg sblum2 ni akan kuar selepas Aidilfitri nti & kali ni aku kuarkan special edition punya versi...sesuai bg org yg belom pernah beli & boleh jdkan koleksi.Komik yg dimaksudkan adalah komik Spender Boy: Origin complete version (gabungan vol.1 & 2 & ada ekstra page+chapter+beberapa artworks dari artist2 lain).Harga lom ditetapkan lg.hehe...pastu Insyaallah pd bulan 12 nti aku akan kuarkan Spender Boy: Long Journey special edition (ada tambahan komik+page+artworks & ada short story pasal sequel).
 
   Utk Team Project F.E.A.R., mcm biasa kami akan kuarkan artbooks yg bertemakan Visual Diary & kali ni kami tambah sorg lg org baru,mmg fresh & muda.Hehe...welcome to da club JOAN. :) Yg paling best,Insyaallah tiap sorg dari kami nti akan kuarkan komik sendri.YEAY!

   Sblum aku akhiri celoteh syok sendri ni,aku nk ucapkan berbanyak2 trima kasih pd yg setia follow perkembangan kerja aku serta team project F.E.A.R,pd siapa yg suka beli komik2 aku...trima kasih bnyk2.korg mmg best sbb sampai sold out komik aku korg kerjakan.Tak bagi can langsung pun pd sapa yg tak sempat beli,Apa2 pun...tunggu la aku update lg nti...Insyallah. :)

Sekian,Wassalam...