Welcome to Ruang Sempit Studio

Welcome to Ruang Sempit Studio

Tuesday, January 8, 2013

Last painting 2012: Tribute to Malaysian Superhero

Tribute to Malaysian Superhero(dari kiri SuperMak,Tiongman,Keluangman,Cicakman & Pepaya.)
     Assalamualaikum, sengaja aku update kali ni sbb aku ada "masa". Sbnrnya aku nk eksplen nape aku agak bz pd tahun lepas(2012). Terlalu bnyk keja aku buat sepanjang 2012 sampai aku tak cukup tngan(even kalo tngan aku ada 6 pun tak tentu leh siap ikut masa).Dari project "Man of Steel, beberapa kerja konsep & grafik utk komik & animasi, hotel Shangri-La sampai la ke project helikopter(simulasi), smua tu aku buat utk client, aku takde masa yg banyak utk buat karya sendri(nasib baik komik spender boy aku sempat siapkan)..Tapi Alhamdulillah,smua nya aku berjaya settlekan walopun ada sesetngahnya aku siapkan selepas dateline. huhu....my bad. :(
     Papehal pun, sbnrnya aku nak share salah satu painting syok sndri aku sempat buat pada 2012(sori,artwork ni dah lama/aku buat sepanjang puasa). Tu je aku leh share sbb sesetengah painting yg lain aku buat utk client & takde sorg pun bg aku lampu hijo utk aku share kat sini.Sori la ye... :(

Hmm..aku tak ingat tarikh aku buat painting ni...yg aku ingat,time tu bulan puasa.Karya ni aku buat khas utk pameran anniversary Pace Gallery bertajuk Pergh!!(Tribute to Malaysian Superhero)....Korg tau tak apa maksud "Pergh!"(bukan pergh.com ye)?Masa pameran tu berlangsung(opening night),ada org tanya,apa maksud "pergh" tu?Dengan selamba aku jawab,"kat Malaysia,perkataan PERGH! tu bersamaan maksud ngan perkataan WOW!."Hmm...tu yg aku tau la.Sila perbetulkan kalo aku silap...

Cam biasa,apa2 je idea aku start dari sketch kat sketch book.
Pastu aku redraw balik kat photoshop.pada step ni aku masih anggap ni sbgi sketch.
Image td aku transfer kat kanvas lak guna projector (who cares?lagi bgus dari tiru bulat2 dari karya lain)
Hah...1st layer kaler coklat kotor2 gitu.kononnya nk create marking(tp serius tak jadi)

Aku mulakan ngan background dulu...kaler kan jalur gemilang.

Kat sini aku da main2 kaler utk dapatkan basic kaler.Kadang2 aku guna dua2 tngan & ada kalanya guna kaki.

Saja aku penuhkan kanvas tu ngan kaler,taknk tinggalkan puteh pun.

Hah...jalur gemilang aku da siapkan kaler tone nya skali.Karakter Mantera & Pepaya pun aku da isikan.

Keadaan studio aku kongsi ngan Edroger...berselerak!Btw,ini la studio namanyaa...

Aku da settlekn 60% bahagian atas...tak brapa detail sngt pun lg.

Nah,aku show off skit bahagian atas...tak detail lagi kan?Masih huduh!

Aku dah start buat bahagian bawah...idea aku nk buat style katun mcm dlm komik aku.

Tadaa....aku siapkan btol2 sehari sblum aku balik kampung.Perkataan "Fuyioo!" tu aku dah tukar ngan "PERGH!"
Dah siap tu bleh la aku bersahur bersama studiomate(en.ross) sambil menghayati karya syok sndri aku.
     Btw, untuk tahun 2013 ni, aku berazam akan berpainting utk masyarakat semula. :) Kembali buat artwork syok sndri.Buat artwork yg konon nya bagus dngan niat utk share & kalo terjual mmg syukur sesangat(rezeki)...ada duit, bleh la simpan utk kawin. Ngaahaha...Sekian,Wassalam....

4 comments: